Acupunctuur

Inleiding Acupunctuur

Stimulatie van acupunctuurpunten met naalden helpen de energie- en bloedcirculatie te verbeteren en energieblokkades op te heffen. Acupunctuur helpt het indrukwekkende vermogen van de mens om zichzelf weer in balans te brengen.

Acupunctuur is al 4000 jaar een onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde. De laatste jaren bewijst onderzoek steeds vaker dat het echt werkt. Het zet lichaam en geest aan tot harmonisering van energie en daardoor zelfgenezing. Er zijn patiënten die dit bewust ervaren wanneer zij met acupunctuur behandeld worden.De klassieke acupunctuur gaat uit van de klassieke Chinese filosofie. Deze is onder anderen gebaseerd op het Yin/Yang concept waarbij yin staat voor het vrouwelijke, donkere, voedende en rust en yang voor het mannelijke, het lichte, dynamische en het actieve. Alles om ons heen ondervindt de wisselwerking tussen deze twee tegenpolen die elkaar aanvullen en in evenwicht proberen te houden. Dat geldt ook voor ons lichamelijk en geestelijk functioneren.

Verder is de leer van de 5 elementen: water, hout, vuur, aarde en metaal van belang. Elk element is volgens een bepaalde cyclus met het andere verbonden. Aan elk element is een bepaald orgaan in ons lichaam verbonden. Omdat er een bepaalde verbinding is tussen de elementen bestaat er tussen de organen onderling ook een vast verband en een wisselwerking.

Elk orgaan is toegankelijk via de meridianen. We onderscheiden 12 hoofdmeridianen die redelijk aan de oppervlakte van ons lichaam lopen; de meridianen vertakken zich weer verder zodat alles in het lichaam verbonden is. Op de huid liggen specifieke punten die toegang verschaffen tot die energiestromen. Dit zij de acupunctuurpunten. Er zijn 60 klassieke punten die een algemene werking op de gezondheid hebben en nog eens 300 andere punten die plaatselijke effecten hebben. Ook op de oorschelp en de schedel liggen belangrijke punten met een algemene of plaatselijke geneeskrachtige werking.

Door het hele systeem stroomt de levensenergie Qi. Voldoende, zuivere energie die in balans is en goed kan stromen is een voorwaarde voor een goede gezondheid.

Ziekte ontstaat door “vervuiling” van de energie door ziekmakende factoren die zowel van buiten (Wind, Hitte, Droogte, Vocht, Kou, verkeerde voeding, etc.) als van binnenuit (Emoties) kunnen komen. Ook een verstoring van het harmonieus stromen van de energie door het lichaam, energiestagnatie, kan klachten en ziekte veroorzaken. Zoals de akker opdroogt als er geen water stroomt of de rivier door obstakels zijn loop moet veranderen zo kunnen er gebieden of plekken in het lichaam zijn waar geen of te weinig energie komt. Dit veroorzaakt in de regel pijn en/of functieverlies. Acupunctuur, zo nodig in combinatie met kruiden en/of Zhineng Qigong kan de blokkade doen opheffen en de energiestroom door het lichaam harmoniseren.

William Newsum, de acupunctuurarts van San Dantian Heiloo, onderkent de problemen van de energiestroming in het lichaam en is in staat hierin verandering te brengen. Omdat hij ook Westers geschoold arts is combineert hij de kunst van de traditionele Oosterse geneeskunde met de wetenschap van de Westerse geneeskunde. Veel fysieke en psychische zijn door middel van acupunctuur te behandelen. U kunt hierover contact met mij opnemen.

San Dantian is uw specialist voor een acupunctuurbehandeling in Heiloo en omstreken.