Consult en behandeling

Een accupunctuur consult bij acupunctuurarts William Newsum van San Dantian Heiloo duurt ongeveer 45 – 60 minuten, de acupunctuurbehandeling tijdens dit consult zo’n 20  minuten. Tijdens het eerste consult, dat meestal wat langer duurt, wil ik een goed inzicht krijgen in de toestand van de energiebalans. Op grond van het klachtenpatroon, door observatie (onder meer houding, beweging, gelaat, kracht en klank van de stem, stemming), de pols te voelen en de tong te bekijken kan ik zien of er een stoornis is in de energiebalans, waar deze stoornis zit en hoe deze hersteld kan worden.

Bij het stellen van de Chinese diagnose wordt gekeken naar de klachten en naar de hele mens achter de klachten, Traditionele Chinese Geneeskunde is een ‘holistische’ geneeskunde. Tong- en polsdiagnostiek zijn van groot belang. De tong is het enige orgaan van de spijsvertering dat gemakkelijk te bestuderen is. Ook is aan de tong de toestand van de diverse organen af te lezen. Aan de pols zijn diverse kwaliteiten voelbaar die informatie geven over de energiehuishouding in het lichaam. De pols vertelt veel over de totale hoeveelheid energie in het lichaam, of er zich in het lichaam blokkades bevinden en of er ziekmakende invloeden actief zijn.

Vervolgens wordt een behandelplan opgesteld. Gestart wordt met 6 behandelingen, meestal eens per week, waarna geëvalueerd wordt. Als de behandelingen goed helpen maak ik zo nodig nieuwe afspraken. Ik gebruik zeer dunne naaldjes en een prikmethode waarbij de prik nagenoeg niet gevoeld wordt. Het aantal naaldjes dat ik gebruik is afhankelijk van de klacht. Door herhaling van de behandeling wordt het lichaam aangezet tot verdere activering van het eigen genezingsproces. Er zit niets speciaals in de naaldjes maar door deze op bepaalde plaatsen te zetten komt er een genezend effect tot stand.

Pijnklachten en klachten van zenuwaandoeningen worden behandeld met aparte technieken zoals elektrostimulatie volgens Professor Han.

Bij ooracupunctuur worden micronaaldjes in de huid van het oor gezet die daar dan gedurende een aantal dagen tot een week kunnen blijven zitten. Deze vorm van acupunctuur wordt toegepast bij pijn, psychische en emotionele klachten en bij verslavingen.

In de Traditionele Chinese Geneeskunde hebben kruiden en speciaal bereide gerechten altijd een heel belangrijke plaats ingenomen. De kruiden worden op traditionele wijze bereid en gecombineerd waardoor de werkzame stoffen behouden blijven. Met kruiden voegen we specifieke energie toe aan het lichaam en verdelen we de energie, brengen de energie in balans, dat laatste is ook het effect van acupunctuur.