Zhineng Qigong

Zhineng Qigong is een Chinese bewegingsleer welke uitermate effectief is in het versterken van lichaam en geest. De eenvoudige oefeningen stimuleren de doorstroming van levensenergie (Qi) en maken je lichaam ontspannen en krachtig. Je leert je eigen energie zowel fysiek, emotioneel, mentaal als spiritueel beheersbaar te gebruiken. Zhineng Qigong is zoals de meeste vormen van Qigong, een bewegende vorm. Het bevat ook stille, zittende oefeningen, maar de nadruk ligt op fysiek bewegen in combinatie met een ontspannen mentale toestand waarbij de aandacht gefocust is, afwisselend naar binnen in je lichaam en ver daarbuiten. De theorie van Zhineng Qigong omvat onderdelen van het Boeddhisme, Taoïsme, Tai Chi, Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM), buitenzintuigelijke ontwikkeling alsook Westerse Geneeskunde en moderne wetenschappen zoals de kwantumfysica.

Dr. Pang Ming is de grondlegger van Zhineng Qigong. Op jonge leeftijd beoefende hij Qigong, Tái Chi en Martial Arts bij vele grootmeesters. Hij is Westers en Chinees geschoold arts en deed in het door hem opgerichte medicijnloze ziekenhuis diepgaand wetenschappelijk onderzoek naar de resultaten van Zhineng Qigong. In het centrum hebben meer dan 300.000 patiënten aan hun gezondheid gewerkt; het genezingspercentage was meer dan 95%. Over Zhineng Qigong zijn vele onderzoeken in China gepubliceerd en deze vorm van Qigong is in China door de overheid erkend als de best helende vorm van Qigong.

De oude wijze Chinese meesters dachten na over de mens en de plaats van de mens (microkosmos) in het geheel van het universum (macrokosmos). In de macrokosmos is overal energie (Qi) aanwezig waarin alle informatie is opgeslagen. Ook binnen de microkosmos is overal Qi met informatie aanwezig. Microkosmos en macrokosmos zijn met elkaar verbonden zodat ook energie kan worden uitgewisseld. De oefeningen die je leert bij Zhineng Qigong zijn gebaseerd op deze “Hunyuan” eenheidstheorie en bedoeld om de natuur, waar we deel van zijn, te begrijpen en te leren onszelf beter op de natuur af te stemmen. Anders gezegd: de energiecirculatie van ons lichaam in harmonie te brengen met die van de natuur.

Zhineng Qigong is een vorm van meditatie in beweging. Je richt je aandacht afwisselend binnen in je lichaam en ver daarbuiten. Daardoor stem je je eigen energie af met de energie van het universum, je synchroniseert als het ware jouw eigen informatie met die van het universum. Daardoor voed je je lichaam met universele positieve levensenergie (Qi) waardoor je vitaal en gezond wordt. Door de afwisseling van in- en ontspanning waarbij je je aandacht focust worden lichaam en geest gezond en sterk. Door de gefocuste aandacht, eerst op binnen – buiten en daarna in je lichaam, leer je je lichaam van binnen te observeren waardoor je geest meer verbonden raakt met je lichaam. Je leert mentale controle los te laten en meer te leven vanuit je lichaam dan vanuit je hoofd. Bij langere beoefening groeit je “bewust-zijn” en ben je in staat om meer van je eigen mogelijkheden te realiseren.

Zhineng Qigong is een manier om in contact te komen met jezelf, van leven vanuit je verstand naar leven vanuit je hart.

Zhineng Heiloo

Nel Buis en William Newsum zijn beide gecertificeerd Zhineng Qigong instructeur level 1 en 2 en voldoen aan alle kwaliteitseisen van het Chi Neng Institute Europe en volgen elk jaar update-workshops. Volg nu een kennismakingsles of schrijf u in voor de doorlopende trainingen bij San Dantian Heiloo. San Dantian is gespecialiseerd in trainingen van Zhineng Qigong in Heiloo en omstreken.