De opbouw

Zhineng Qigong wordt op diverse opbouwniveaus, de ‘levels’, beoefend met elk hun eigen aandachtsgebied.

Level 1: doorstroom van energie (Qi).
Het beoefenen van level 1 versterkt het natuurlijke proces van uitwisseling van energie (open systeem). We gebruiken onze aandacht om de Qi in onszelf los te laten en de zuivere Qi uit de natuur, het universum, op te nemen. San Dantian geeft workshops en cursussen om de onderstaande oefeningen te leren.

  • Met de Warming up worden de organen en meridianen geopend.
  • De Lift Qi Up and Pour Qi Down (Peng Qi Guan Ding Fa) is de bewegende vorm. Door deze oefening versterken we het natuurlijke proces van de uitwisseling van de interne- en de externe Qi. Deze vindt plaats via de huid en net buiten je lichaam. De kwantiteit en kwaliteit van onze interne Qi zullen  toenemen. We trekken Qi aan door het focussen van onze aandacht. Bij de beoefening van de Lift Qi Up Pour Qi Down vindt voortdurend een milde rekkende en strekkende beweging in het hele lichaam plaats. De bloed- en lymfedoorstroming worden hiermee ondersteund en geharmoniseerd, evenals de energiestroom door de meridianen. Er treedt een kalmerende, ontspannende en ontgiftende werking op.
  • De 3-Centres Merge (San Xing Bing Zhan Zhuang) is de meditatieve vorm. De 3-CM is een staande oefening waarbij je energie via je kruin, handen en voeten laat samenvloeien in het onderste energieveld. Je voelt hoe de uiteinden van je lichaam verbonden zijn met de onderste Dantian, de intentie is om alle Qi daar te verzamelen. Deze oefening geeft je kracht in je onderlichaam en je benen en maakt je ook emotioneel sterker.
  • De Wall Squat (Dun Qiang Fa) is de meest actieve vorm. Het is een diepe kniebuiging  waarbij je met je tenen zo dicht mogelijk bij de muur staat. Je gaat omhoog en naar beneden met je gezicht vlak langs de muur. De muur zorgt voor een veilige en optimale uitlijning van je knieën, bekken en wervelkolom. Door de krachtige bewegingen vanuit de benen en het openen van de onderrug heeft de Wall Squat een sterk positieve invloed op de nierenergie.


ZHI NENG QI GONG Level 1 door ZNQG

Level 2: Body en Mind verbinding:
Bij level 2 vindt het proces van versmelten en uitwisselen van de energie Qi steeds dieper in het lichaam plaats en maakt ons lichaam krachtig en ontspannen. Met de Body & Mind oefening (Xing Shen Zhuang) trainen en activeren we de interne Qi, brengen we Qi dieper in ons lichaam en verbinden we lichaam en geest. Xing betekent ‘fysiek’  lichaam, Shen betekent ‘mind activiteiten’ en Zhuang betekent ‘lichaamshouding’. Door de ‘lokale’  bewegingen wordt Qi geactiveerd in delen van het lichaam die we doorgaans nauwelijks gebruiken of negeren. Deze oefening bestaat uit tien onderdelen.


ZHI NENG QI GONG Level 2 door ZNQG

Level 3: het aantrekken van Qi door klank:
Bij level 3 werken we met de 5-elementen vorm (Wu Yuan Zhuang). We werken specifiek aan de organen door het gebruik van ‘sound’. De Chinese woorden die we uitspreken creëren een vibratie die Qi aantrekt. Een sierlijke vorm die bestaat uit dertien onderdelen waarbij ook mudra’s (specifieke handposities) aan bod komen.