Eet- en drinkpatroon in balans

Eet- en drinkpatroon in balans.  Het in balans brengen van je leven door een gezond eet- en drinkpatroon is het aandachtsgebied van Nel Buis. Met een jarenlange schat aan ervaring zowel in theorie als praktijk over gezonde voeding begeleidt zij mensen die meer willen weten wat belangrijk is om met succes een verandering aan te brengen in vaak vaste patronen in verkeerd eet- en drinkgedrag. Leren begrijpen wat goed en slecht is en wat voor invloed dit op termijn heeft op de gezondheid en je gewicht. Om fit en gezond te leven is het belangrijk om gezond te eten. Gezond eten en voldoende drinken samen met voldoende bewegen is dé balans van een gezond gewicht en het verkleint het risico op ziekte.

Maar wat is gezonde voeding? Iedereen weet dat gezonde voeding belangrijk is voor zowel lichaam als geest. Toch is het haar ervaring dat er vaak weinig aandacht wordt besteed aan een gezonde maaltijd waarvan je in alle rust kunt genieten. Teacher Li, een Chinese docent Zhineng Qigong, leert dat niet alleen gezonde voeding belangrijk is, maar ook de aandacht die je geeft aan iedere maaltijd. Met andere woorden: Als je eet dan eet je en niet zoals in vele gezinnen gebeurt: eten, lezen, televisie kijken etc., zonder aandacht voor de maaltijd.
Over gezonde voeding zijn heel veel boeken geschreven. ‘Mijn kast staat er vol mee. Ik heb zelfs een boek over voeding en intolerantie voor bepaalde voedingsproducten in een stressvolle periode. Als men na zo’n drukke periode tot rust komt dan verdwijnt ook de voedselintolerantie en hierdoor ook de klacht!’

Het geven van aandacht aan de maaltijd en natuurlijk ook de kwaliteit van de maaltijd zijn belangrijk voor zowel lichaam als geest. In het dagelijks leven zie je vaak bij jonge mensen met kinderen en een drukke baan dat er iets makkelijks op tafel wordt gezet zonder na te denken of dit ook goed voor je is.
Vanuit mijn levenservaring bespreek ik met mensen belangrijke aandachtspunten om hun slechte eetgewoontes snel te kunnen veranderen. Een Zhineng Qigong training (aandacht voor jezelf) in combinatie met een gezonde maaltijd, met aandacht klaar gemaakt en genuttigd, geeft dikwijls al een positieve verandering. Soms zijn het simpele adviezen die al snel veranderingen in het lichaam geven.
Zoals in ieder geval drie keer per dag een maaltijd eten, beginnend met een half uur voor iedere maaltijd 2 glazen water drinken. Dit zorgt voor een betere vochtbalans in het lichaam en resulteert vaak al in een mooiere huid en geeft meer energie voor zowel lichaam als geest. Dit is een toegevoegde waarde voor de gezondheid.
Op dezelfde wijze kijk ik naar het gebruik van vetten in de voeding. Gezonde vetten zoals lijnzaadolie, teunisbloemolie, kokosolie, visolie en andere vetten zoals olijfolie zijn in vele gezinnen langzamerhand verdwenen. Ook het suikergebruik is in de loop der jaren sterk toegenomen met vaak ernstige gevolgen voor de gezondheid. Tevens zijn de toevoegingen aan voedingsproducten onder anderen de E-stoffen schrikbarend toegenomen.

In diverse boeken met voedingsadviezen is terug te vinden dat het eten van veel groenten en fruit, maar met mate brood, aardappels en rijst al veel verbetering in het functioneren van zowel lichaam als geest teweeg brengt. Ook het eten van lams-, rundvlees, vis en gevogelte in combinatie met groenten, komt je gezondheid ten goede, in plaats van frikandellen, kroketten en patat frites, etc. Als hulpmiddel kun je uit diverse kookboeken gericht op ‘gezonde voeding’ heerlijke recepten halen.

Tijdens mijn trainingen geef ik regelmatig advies over voornoemde aandachtspunten, waarbij een positieve en goede sfeer tijdens de maaltijd ook van belang zijn.

Zhineng Qigong en omgaan met jezelf
Bewust omgaan met jezelf, oog hebben voor wat je eet, drinkt en wat goed voor je is en tevens lekker is, in combinatie met Zhineng Qigong, maakt dat je meer kunt focussen en hierdoor keuzes kunt maken. Je gaat begrijpen wat je echt nodig hebt om blij en gelukkig te zijn met jezelf. Deze positieve verandering draagt ertoe bij dat je anders naar jezelf gaat kijken en hierdoor ook minder moeite hebt veranderingen aan te brengen in je voedingspatroon. Begeleiding voor een beter voedingspatroon in combinatie met Zhineng Qigong zal de kans op succes vergroten. Je gaat ervaren wat echt belangrijk voor je is om een gelukkig mens te worden.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Nel Buis 06-47031671.